Глухів. Справжній скандал

12 жовтня на офіційній сторінці виборчого штабу Мішеля Терещенка, кандидата у мери Глухова, з’явилася безпрецедентна заява:
 
 «Відповідно до частини 7 ст. 54 Закону «Про місцеві вибори», «передвиборна агітація здійснюється з додержанням принципу рівних умов та можливостей…».
Чи можлива на сьогодні в Україні рівність прав і можливостей участі у виборчому процесі, особливо якщо одним із опонентів є чинний мер? Питання, як то кажуть, риторичне.
Сьогодні нам було відмовлено у наданні приміщення у Районному будинку культури для проведення заздалегідь анонсованої конференції. Так, формально посадова особа не порушила норм чинного законодавства. А, що стосується «рівних прав і можливостей», то з цим у нашій країни ще трохи доведеться зачекати. Що ж, продовжуємо «оббивати пороги» інших інстанцій, задля отримання дозволу надати нам приміщення вже для заключної конференції, яка ОБОВ`ЯЗКОВО відбудеться 22 жовтня або у наданому нам приміщенні, або ж під стінами мерії».
Ter 2
 

Ситуація із виборами в Глухові знакова з усіх точок зору. Після оголошення нащадком славетного українського аристократичного роду Терещенків – Мішеля Терещенка про намір балотуватися на посаду міського голови, тут розпочалося одне з найпринциповіших протистоянь на місцевих перегонах-2015. З кожним  днем боротьба стає все запеклішою, бо ціна питання – якою буде доля стародавньої гетьманської столиці. Чи залишиться Глухів удільним князівством регіонального олігарха або одним із перших в Україні отримає історичний шанс для очищення й розвитку. Звичайно, вибір – за місцевою громадою, яка має визначитися зі своїм подальшим шляхом. Але існує інша проблема – чи дадуть приватні інтереси окремих одіозних політичних гравців зробити такий вибір глухівчанам?

Основним конкурентом Мішеля Терещенка є діючий мер Глухова Юрій Бурлака, який балотується від партії «Воля народу». Цієї зими, наприклад, він, посилаючись на ініціативу містян, розпочав розмову про відновлення пам’ятника Леніну. В січні 2015 року Мішель Терещенко відповів на ініціативу Бурлака листом, нагадавши про репресії, які влаштувала проти його сім’ї радянська влада.

Нинішнього мера ЗМІ називають близьким до олігарха і народного депутата Андрія Деркача. Тож весь адміністративний, фінансовий і медійний олігархічний ресурс сьогодні працює проти нащадка знатного українського роду промисловців-меценатів Терещенків. «Чорний піар», штучна бюрократична тяганина, брудні технології і багато іншого, що встигла породити олігархічна система за 24 роки – з цим довелося стикнутися Мішелю Терещенко, який повернувся на Батьківщину після багаторічної еміграції його роду.Зокрема, газета без належних даних з реєстрації та непрацюючими телефонами, розповсюджується по поштовим скринькам та деякими громадянами на вулицях містах. Ведуться сторінки в соціальних мережах з розповсюдження неправдивої інформації про Мішеля Терещенка.

Остання перешкода, з якою зіткнулася команда Терещенка – відмова Глухівської районної ради надати кандидату приміщення у Будинку культури для проведення конференції, запланованої на 22 жовтня. Яке ж виправдання знайшла місцева влада для зриву заходу кандидата на посаду міського голови? Вони послалися на закон «Про місцеве самоврядування в Україні»: так як приміщення Будинку культури будуть використані для проведення місцевих виборів, нібито для охорони виборчої документації та виборчих бюлетенів в період з 14 масові заходи у закладі проводитись не будуть. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомили представники Виборчого штабу Мішеля Терещенка, розмістивши офіційний лист-відповідь Глухівської районної ради за підписом її голови В.В. Цюкала.

«Взагалі, вперше нам усно відповіли на наш запит: «А якщо хтось пронесе бомбу та вчинить теракт?». Але письмово вони не стали зазначати таку причину відмови. Вже вдруге нам відмовили, посилаючись на закон, – коментує «Дню» голова виборчого штабу Терещенка Сергій Шум. – З точки зору закону про вибори, всі суб’єкти перегонів мають рівні права на агітацію. Тож якщо влада «побоюється» про цілісність сейфу чи документів, можна посилити присутність правоохоронців на заході».

Читайте также: Благоустрій Глухова за 1,6 мільйони довірили «прокладці», створеній перед тендером

«Невже в Будинку культури справді нічого не буде проводитися протягом місця до виборів? Звичайно ні – зараз там проводяться репетиції. Виходить, влада не відчуває з їх боку небезпеку для виборчих бюлетенів. А від нашої конференції вони таку небезпеку відчувають», – продовжує голова штабу.
За словами Шума, у відмові на проведення запланованого заходу їх штаб вбачає використання адмінресурсу, адже представники районної і міської влади – одні і ті самі представники партії «Воля народу».

«Ще одна історія стосується двох бігбордів, які знаходяться у комунальній власності Глухова, – продовжує голова штабу Мішеля Терещенка. – Ми «оббивали пороги» Управління архітектури, які не беруть слухавку, ігнорують та не хочуть з нами розмовляти на предмет оренди цих рекламних площ. В результаті, ми пішли до міськвиконкому та написали листа з проханням надати нам бігборд задля агітаційної діяльності. Звичайно, ми сподівались укласти договір та сплатити за це гроші. Але досі цей лист ними нібито розглядається. Я впевнений, що вони до останнього можливого дня штучно затягуватимуть із відповіддю, а потім знайдуть привід для офіційної відмови».

Шум продовжує: «Так само зараз розгортається ситуація із технікумом, в який я відніс лист із запитом на надання приміщення. Але нам відповіли, що там буде відзначатися День вчителя. Я запитав: «Ви будете місяць проводити День вчителя?». Мені відповіли: «Так». Але офіційної письмової відповіді ми так і не отримали».

«Планувала завтра їхати в Глухів, щоб підтримати кандидата в мери Мішеля Терещенка, – пише у себе на Фейсбуці народний депутат, голова комітету у закордонних справах Верховної Ради Ганна Гопко. – Погоджуюся з Ларисою Івшиною, що це «ганебна відмова Мішелю Терещенку провести зустріч в Будинку культури!… Який сором! Це ми все переживали в 1999-му, на президентських виборах, коли була реальна можливість не допустити обрання Кучми на другий термін. Це була найбрудніша кампанія! Але ж пройшло два Майдани і 16 років!… То, все-таки, ми не правильно боремося! До речі, колеги з Сумщини пишуть, що Глухів і область «контролює» улюбленець Кучми, друг Табачника, родич Литвина – Деркач-молодший. Пізнаєте почерк?! Ага, жити – по-новому! Готуйтесь, до найбільш жорсткої боротьби!».

Дійсно, спроба зриву зустрічі кандидата зі своїми виборцями для української історії не нова. В 1999-му Кучмою були використані ті самі брудні технології позбавлення українців вибору. «Влада всіляко перешкоджала Марчуку, – згадує голова передвиборчого штабу Євгена Марчука під час виборів 1999 року Сергій Токарєв («День», № 14 за 28 січня 2011 р.). – Були й погрози, було все. Я пригадую такий випадок. У Луганську Євген Кирилович мав виступати перед людьми в залі, але раптом оголосили, що зал заміновано. Тоді він вийшов на вулицю, де зібрав утричі більше людей, і все-таки здійснив свій виступ».

Сьогодні, через 16 років, так само планують вчинити і у штабі Мішеля Терещенка в разі остаточної відмови на надання приміщення. «У нас немає часу, ресурсів та людей, щоб відповідати на «чорний піар» проти Мішеля та брати участь у розбірках, в тому числі судових. Діяльність наших опонентів саме на це і розрахована, – каже Сергій Шум. – Тож якщо нам не нададуть Будинок культури, ми проведемо конференцію у скверику під стінами міськвиконкому, і очікуємо, що до нас приїдуть народні депутати, які нас підтримують. До нас завжди приходить велика кількість людей, тож ми не можемо відмовити їм у проведенні заходу. І якщо нам не нададуть приміщення, ми публічно про це заявимо на нашому віче».

«Людина з благородної, шляхетної української родини – рідкість нашої покаліченої історії – повернулася на землю батьків, – наголошує головний редактор «Дня» Лариса Івшина. – Відмовилася від громадянства Франції, прийняла українське… Щоб нащадок «славного» чекіста пив з нього кров?!… Вірю, українська громада не промовчить!… Ну і Президент може показати владу».

Більш детально про ситуацію – читайте в п’ятничному номері «Дня».

Дмитро КРИВЦУН, «День»
Поделитесь, и будет Вам счастье!
,

Copyright © 2008-2021. 44 канал Киев - Новости Аналитика Соцопросы

Данный сайт работает как социальный блог, открытая социальная площадка где каждый может опубликовать свои материалы, многие материалы приходят на почту и публикуются администрацией сайта после модерации. В связи с эти возможны некорректное отображение источника текста или графики, если Ваши авторские права или права на торговую марку (товарный знак) нарушены, просим извинения, указывайте о данных нарушениях нам на почту, и мы немедленно исправим это недоразумение. Спасибо.

Scroll to Top