Рівненську АЕС оточили системою сейсмодатчиків




На Рівненській атомній електростанції вперше в Україні встановили інформаційну систему сейсмічного моніторингу. Вона фіксує коливання земної кори на всій планеті та аналізує вплив на роботу електростанції.
Технологію розробила компанія "Банкомзв'язок" спільно з Інститутом геофізики НАН України. Перші підготовчі роботи зробили ще у 2013 році. Система запрацювала на початку травня.
- Це п'ять свердловин глибиною від 37 до 90 метрів. Вони доходять до базальтових порід та заглиблюються на 4,5 метри в товщу базальту. Всередині них встановлені сейсмодатчики. Апаратурасейсмометри фірми GURALP (Великобританія),розповідає Сергій Кухтаров, головний інженер компанії "Банкомзв'язок".Особливість датчиків полягає у високій чутливості. Вони можуть вловлювати будь-які коливання. Навіть, якщо вони становлять 1 бал від шкали Ріхтера.

Встановити таку систему Міжнародне агентство атомної енергетики зобов'язало всі атомні електростанції після аварії у Японії на АЕС "Фукусіма". Тоді через землетрус постраждали два енергоблоки.
Датчики розташовані навколо Рівненської АЕС у селах Старий Чорторийськ, Полиці, Сопачів, Костюхівка та у місті Кузнєцовськ. Ще один стоїть на поверхні на території станції. Дані з них будуть надходити через мережу АСКРО (сітка передачі даних автоматизованої системи контролю радіаційної обстановкиgazeta.ua) до обчислювального центру.
- Інформація оброблятиметься та надаватиметься фахівцям локальної обчислювальної мережі АЕС,додає Артем Крамаренко, інженер-конструктор системи.Дана система не відноситься до класу "оперативного оповіщення". Її завдання сформувати карту сейсмічності на території. Аналіз даних дозволить розробляти прогнози сейсмічних подій, небезпечних для обладнання станції. Земна кора постійно рухається. Тому моніторинг данихце найбільш дієвий метод слідкувати за міцністю будівель енергоблоків, не зупиняючи їх.

З 11 квітня в режимі тестування системи зафіксували 95 підземних поштовхів на всій планеті. Більшість з нихв Азії та океані. Кілька відбулось у районі Румунії, що теоретично може становити небезпеку для українських АЕС.
Система вже себе зарекомендувала. Тестові дані ми обробили кілька разів, на їх основі можна скласти попередню карту сейсмічної активності у регіоні. Для повноцінної роботи потрібно десь з півроку моніторингу,каже Олександр Романенко, заступник начальника цеху радіаційної безпеки АЕС.

Рівненська атомна електростанція працює з 1980 року. Експлуатує чотири енергоблоки з реакторами ВВЕР із сумарною потужністю у 2 млн. 835 тис. кВт. За рік дає 10% від загального виробництва електроенергії в Україні. Вона стала першою в Україні, де запустили сейсмічний моніторинг. На інших трьох тільки приступили до реалізації проекту. Згодом системи на станціях планують об'єднати в одну мережу.



http://gazeta.ua/articles/regions/_rivnensku-aes-otochili-sistemoyu-sejsmodatchikiv/630587
Поделитесь, и будет Вам счастье!
Другие материалы в этой категории: Щоб зарахували у колежд секретар вимагала 1700 $ »
,

Copyright © 2008-2021. 44 канал Киев - Новости Аналитика Соцопросы

Данный сайт работает как социальный блог, открытая социальная площадка где каждый может опубликовать свои материалы, многие материалы приходят на почту и публикуются администрацией сайта после модерации. В связи с эти возможны некорректное отображение источника текста или графики, если Ваши авторские права или права на торговую марку (товарный знак) нарушены, просим извинения, указывайте о данных нарушениях нам на почту, и мы немедленно исправим это недоразумение. Спасибо.

Scroll to Top