На львівських виборчих дільницях працюють жінки-новачки


Спостереження за перебігом виборів в області розпочала Громадянська мережа "ОПОРА". Активісти моніторять адміністративну роботу виборчих комісій та слідкують за законністю підготовки до виборів самих кандидатів.

"Усі територіальні виборчі комісії розпочали роботу вчасно . Проте ще досі є проблеми з виділенням приміщень, обладнанням, телефонними лініями. На це вплинув в якісь мірі не надто високий рівень підготовки членів ТВК. Адже 70% тих, хто працюватиме в комісіях цього року, - новачки і роблять таку роботу вперше. В них мало досвіду і мало знання Закону. Середній вік членів комісій43 роки, 70% з нихжінки, - каже Наталія Радиш, спостерігачка із "Опори".

Цього року Громадська мережа запустила сервіс із даними про досвід роботи на виборах членів комісій. На ньому можна простежити, чи працював колись член комісії на подібній роботі, якщо такто від якої партії чи політичного суб'єкта.

Мережа також констатує фальстарт виборчої кампанії в регіоні. Кандидати на місцеві вибори ще офіційно не зареєстровані, а містом вже давно рясніють їхні біг-борди.

"Це не чесна боротьба. Офіційна реєстрація кандидатів розпочинається з 19 вересня. Після цього можна буде вже агітувати виборців, а також створювати свій виборчий фонд. Лише з цих коштів можна оплачувати передвиборчу агітацію", - говорить інформаційний директор "Опори" Ірина Швець.

Громадська мережа також аналізує передвиборчі гасла і саму рекламу..

"Гасла окремих кандидатів і партій жодним чином не стосуються місцевих проблем. Наприклад: "Порядок Справедливість Батьківщина", "Зберегти країну", "Контрактна армія". Ну, не мають повноважень місцеві обранці таке вирішувати. А пишуть так, аби завдяки рейтингу всеукраїнських партій підтягнути місцеві осередки і так здобути більше голосів на місцевих виборах", - пояснює Швець.

Цього року виборче законодавство змінилося. 25 жовтня виборці голосуватимуть на нових бюлетенях і за новою системою.

"Люди поки цього не розуміють. Коли пояснюєш, що цього року можливе й таке, що по їхньому окрузі жодний кандидат може не пройти, а в сусідньому натомість буде вибрано двоє, то вони розгублені, як таке може бути. Людям не до кінця відомий механізм. Багато запитань до бюлетеня. Цього року він виглядатиме приблизно так: є номер, клітинка, де виборець має поставити галочку, назва партії. Перше місце - це жорсткий лідер, який пройде в будь-якому випадку, якщо партія набере 5 %. Далі прізвище того кандидата, який закріплений за певним виборчим округом. Не всі виборці знають, що буде закріплений перший номер у списку, який в будь-якому випадку попаде до міської ради, якщо партія подолає виборчий бар'єр. А ще люди не розуміють, до чого всі ці прізвища. Якщо не буде проведено ніякої інформаційної чи просвітницької компанії у тому напрямку і виборці вперше побачать свій бюлетень на дільницях, це створить черги, консультації. Відкриті списки перетворяться на звичайну пропорційну систему. Виборці будуть голосувати за партію без будь-якої прив'язки до того чи іншого кандидата", - кажуть в "Опорі".

На виборах до місцевих рад не можна буде голосувати поза місцем приписки.

"Зараз розглядають тільки питання, аби надати можливість голосувати тим, хто є переселенцями зі східних областей та Криму", - додає Ірина.



http://gazeta.ua/articles/regions/_na-lvivskih-viborchih-dilnicyah-pracyuyut-zhinkinovachki/648026
Поделитесь, и будет Вам счастье!
,

Copyright © 2008-2021. 44 канал Киев - Новости Аналитика Соцопросы

Данный сайт работает как социальный блог, открытая социальная площадка где каждый может опубликовать свои материалы, многие материалы приходят на почту и публикуются администрацией сайта после модерации. В связи с эти возможны некорректное отображение источника текста или графики, если Ваши авторские права или права на торговую марку (товарный знак) нарушены, просим извинения, указывайте о данных нарушениях нам на почту, и мы немедленно исправим это недоразумение. Спасибо.

Scroll to Top