"Над Богом" - у Вінниці художники обговорюють декомунізаційні закони


З 20 по 30 серпня у Вінниці, в колишньому кінотеатрі "Росія" працює культурно-мистецька резиденція "Над Богом". Повернення річці Південний Буг, над якою знаходиться резиденція, її історичної назви "Бог" - один із можливих наслідків впровадження законів про декомунізацію. Молоді художники, архітектори й інтелектуали з усієї країни обговорюють адекватне застосування нових норм, залежно від міста чи регіону, на публічних дискусіях, круглих столах та тренінгах. За словами організаторів, головними інструментами для пошуку порозуміння є мистецтво й культура.

"Ми хочемо створити творчу колаборацію художниківлюдей з різних міст, але які би були об'єднані однією темою, щоб вербалізувати питання про те, як відбувається трансформація пам'яті, міста і яким чином це переживає громада. Цей образ радянського рудиментузачинений, занедбаний кінотеатр, який не працював багато років, - ми відкриваємо в ньому двері, аби люди заходили і щось там робили. Кінотеатрів у такому самому стані багато по всій Україні, і цей наш досвід ми плануємо розповсюдити скрізь", - розповіла на прес-конференції публіцистка Євгенія Моляр.

"Це місце, куди можна приходити й дивитися, як працюють художники, в перервах із ними знайомитися: не бачити потім у галереї лише картинукінцевий результат, а спостерігати процес", - додала художниця Людмила Ничай.

Назву мистецької резиденції волонтер, програмний директор Міжнародного фестивалю оповідання "Intermezzo"Олександр Вешелені прокоментував так:

"Звичайно, вона провокативна. Все це гра зі смислами й перейменуванями: чи варто повертати цю назву чи ні, а якщо повернути, то що тоді буде, як тоді звучатиме "виловили у Бозі?" і т.д. Ну й тут уже застосовується поняття "ідола" - політичного, родового. Тобто "над богом" уже не з великої літери, а над богомбожком. Що з ним робити - стати над ним чи виділити йому місце в музеї, у колективній пам'яті?"

Про подальші плани резиденції розказав автор ідеї Леонід Марущак, куратор мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру:

"Над Богом" завершується 30-го, але це не буде кінець. Ми намагаємось сформувати таку собі дорожну карту впровадження декомунізаційних законів в Україні через мистецтво. Ми поїдемо в першу чергу в східні регіони, аби показати, як можна долучити тих, хто стояв завжди осторонь цих питань. Творча молодь, яка, на жаль, все частіше, їде з країни, показуватиме свою точку зору, даватиме свій продукт, аби влада йшла на поступки й стимулювала цей продукт, щоб молоді художники залишалися в Україні".

Програма резиденції працює за трьома напрямками: дискусійна платформа, що включає лекційну програму з мистецтвознавства, інтерактивний воркшоп з архітектури від майстерень "УрбанЛаб" і "Пилорама" та візуальна частинастворення арт-об'єктів, кінопокази, вистави документального театру, медійні перформенси, тематичні вечірки та концерти. Детальна програма резиденції на сайті.

Організатор: Український кризовий медіа-центр у рамках програми "Культурна дипломатія між регіонами України". СпіворганізаторКонгрес активістів культури. Партнери: департамент культури Вінницької міської ради, Книгарня "Є", ГО "Спільнота "Історія Вінниці", Міжнародний фестиваль оповідання "Intermezzo".

Вхід на всі події вільний.



http://gazeta.ua/articles/culture/_nad-bogom-u-vinnici-hudozhniki-obgovoryuyut-dekomunizacijni-zakoni/644093
Поделитесь, и будет Вам счастье!
Другие материалы в этой категории: У Вінниці "орел Авакова" начальник міліції напав на журналіста (відео) »
,

Copyright © 2008-2021. 44 канал Киев - Новости Аналитика Соцопросы

Данный сайт работает как социальный блог, открытая социальная площадка где каждый может опубликовать свои материалы, многие материалы приходят на почту и публикуются администрацией сайта после модерации. В связи с эти возможны некорректное отображение источника текста или графики, если Ваши авторские права или права на торговую марку (товарный знак) нарушены, просим извинения, указывайте о данных нарушениях нам на почту, и мы немедленно исправим это недоразумение. Спасибо.

Scroll to Top